Oldal kiválasztása

Kárpát-medence

Régi szelíd esték – 3.

Régi szelíd esték – 3.

Generosa

A generosa többéves kutatói tevékenység eredményeként hivatalosan 1951-ben született a Móri borvidéken a piros tramini és az ezerjó fajták keresztezéséből, Bíró Károly nemesítői munkássága révén. Ezután a hibridek a kecskeméti kutatóállomásra kerültek, ahol Kurucz András, 1976 óta pedig dr. Hajdu Edit vezetésével folytak a kiértékelések. 2004-ben kapott állami minősítést „generosa” néven.

Magyar földbe magyar búzát

Magyar földbe magyar búzát

A kenyér hazai fejlődéstörténete párhuzamos Európa más országaiban, főleg a mediterrán vidéken befutott pályájával

A martonvásári központ már eddig is bizonyította alkalmazkodóképességét, s bármilyen igény merül fel a hazai termesztők részéről, azt ki tudják elégíteni.

A tihanyi visszhang rövid története

A tihanyi visszhang rövid története

Anekdota a kecsketej erejéről

Megpillantotta egyszer a lányt a Balatonból kiemelkedve az ősz hullámkirály. Kért egy korsó kecsketejet beteg fiának, cserébe – ígérte – feloldja a hajadont a némaság alól.

A feladat: értékmegőrzés és ismeretterjesztés

A feladat: értékmegőrzés és ismeretterjesztés

A Zirci Ciszterci Arborétum

Az új időszámítás 2013-ban köszöntött rá az arborétumra, amikor visszakerült a ciszterci rend tulajdonába. Pontosabban fogalmazva nem új időszámítás kezdődött, hanem a park visszakapta eredeti funkcióit: a fő feladatának tekintett értékmegőrzést és – az értékek nagyközönségnek történő bemutatásával – az ismeretterjesztést.

Az aranyszívű családtag

Az aranyszívű családtag

Rövidszőrű magyar vizsla

Nemhiába tartja a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja. A magyar vizsla, legyen hosszú vagy rövid szőrű, hűsége és barátsága az ember felé többszörösen is kiállta az idők próbáját. Ez a fajta valóban egy nemzeti kincs, melyet 2017 óta tisztelhetünk a hungarikumok sorai között – a többi nyolc magyar kutyafajtával együtt.

Állati

Állati

Avagy hogyan függ össze a több ezer esztendős hagyományokat követő állattartás, a hús feldolgozása és a szép magyar bor

A Kárpát-medence kiterjedt szántóföldjeinek megműveléséhez nagy mennyiségű igaerőre volt szükség. Ez a jószág, ami a fogalmat kiterjesztve vagyont is jelentett, volt az alapja a gazdálkodásnak. Az eke elé befogott ökör egyszerre szolgált vonóerőként, élelemként vagy akár gyorsan értékesíthető árucikként, mely a maga lábán megy el a piacra.

Tiffán Ede útja a lankától a csúcsig

Tiffán Ede útja a lankától a csúcsig

Kezében a zsinórmérték

A borásznak Tiffán szerint tudnia kell, hogy ehhez a szakmához érzelmi kötődés, szív kell, s ha ez megvan, még a gyengébb színvonalú környezetben is lehet maradandót alkotni. De csak maximalizmussal.

Éhínség, jólét, élelmezés

Éhínség, jólét, élelmezés

A mélypontok ellenére is népességmegtartó erő a térségben

A történelmi Magyarország természeti adottságai, a viszonylag alacsony népsűrűség, a magas szintű állattartó kultúra és az elegendő mennyiségű termőföld évszázadokon keresztül kiegyensúlyozott megélhetést biztosított az itt élőknek.