Oldal kiválasztása

Nektár

Birodalmi gondolatok

Birodalmi gondolatok

A Kurbely Sörfőzde és Söröző titka

Ha van ilyen sörben, akkor a Kurbelyéké házias jellegű, mint az a kisvendéglői csülkös pacal, amit a nagypapa receptje alapján készítenek, vastag puha kenyérrel, kovászos uborkával tálalják.

Régi szelíd esték – 2.

Régi szelíd esték – 2.

Malbec

A malbec mély színű, intenzív vörösbort ad. Illatában többnyire gyógyfüves jelleget fedezhetünk fel, ízében meggyes, málnás, szedres aromák jellemzik, a kortyot selymes krémesség kíséri.

Régi szelíd esték – 1.

Régi szelíd esték – 1.

A szürkebarát

Miként a bikavér szóösszetétel esetében, a szürkebarátnál is irodalmi vonatkozást keresünk ahhoz, hogy megleljük a metafora eredetét. A bikavért Garay János írta le először 1846-os Szegzárdi bordalában. Nem állítjuk, hogy Radnóti lett volna az első, aki írásban rögzítette a szürkebarátot mint bor- és szőlőfajtát, de nagyon valószínűsíthető, hogy e fajta magyar neve a 20. század első felében született, mivel korábbról senki sem említi ebben a formájában.

Az aszúról

Az aszúról

„Tállyai bor illik a pápa asztalára”

A legenda szerint a mai legnevesebb tokaji borász, Szepsy István egyik fölmenője, Sepsi Laczkó Máté készített először aszúbort 1650-ben. E legendával szemben több történeti forrás bizonyítja, hogy már a reneszánsz korban ismerhették az aszúkészítés módszereit.

Béla Zoltán, a vakolóhomok és a nektár

Béla Zoltán, a vakolóhomok és a nektár

Aki feltette Imrehegyet a térképre

Hogy milyen a stílus? Mindenekelőtt elegáns. Zoltánnál semmi sincs túlerőltetve, minden sav tűélesen van a helyén, minden aroma olyan, amilyen a bor nagykönyvében van megírva, minden fajta a saját szép gyümölcsösségében teljesedik ki.

Kamocsay Ákos a megbízhatóság és a zsenialitás metszéspontjában

Kamocsay Ákos a megbízhatóság és a zsenialitás metszéspontjában

A Neszmély Hilltop Borászat stílusteremtő munkát végzett el és végez ma is

Borturistáknak javaslom, hogy a neszmélyi Melegeshegyen, a borhotel éttermének teraszán végezzenek elmélyült komparatisztikai vizsgálatokat: feleltessék meg a komplex chardonnay alapbort az egzotikus prémiummal, majd mélyedjenek el a négyféle dűlőválogatás és a cuvée rejtelmeiben. Mintha Dosztojevszkijről tájékozódnának előbb, azután elolvasnák a Karamazov testvéreket, majd felütnék az ide vonatkozó résznél Szerb Antalt. Egy világ fog kinyílni.

A Tokaji borvidék szőlőfajtái

A Tokaji borvidék szőlőfajtái

Mik tehát az engedélyezett tokaji fajták?

Zavarba ejtő, ha a kezünkbe kerül egy zempléni tájbor kategóriába tartozó chardonnay vagy cserszegi fűszeres. 2014 óta a borvidéken belül tucatnyi fajtából készülhet forgalomba hozható bor, ami viszont nem nevezhető tokajinak. Mik tehát az engedélyezett tokaji fajták?

Félúton, kezdőkörben

Félúton, kezdőkörben

Beszélgetés Szepsy Istvánnal

Ez egy 2015-ös beszélgetés. Azóta Szepsy István visszahúzódott a borászatába, a családnak nincs már érdekeltsége a mádi gasztronómiában, Messi elhagyta a Barcelonát, a Grand Tokaj pedig a napokban beépült a Tokaj-Hegyalja Egyetemet üzemeltető alapítványba.

Alsó, felső – király! (3.)

Alsó, felső – király! (3.)

Az ale sörök világa (1.)

A „Trappista” kifejezés a sör származási helyét jelöli, mivel trappista kolostori sörfőzdében készíttetik. A világon ma tizenegy ilyen sörfőzde van, ebből hat Belgiumban, kettő Hollandiában, egy-egy pedig Olaszországban, Ausztriában és az Egyesült Államokban található. A jogvédett trappista elnevezést csak ők használhatják. A név a normandiai La Trappe apátságból ered, ahol a szerzetesrend története 1664-ben indult.

Alsó, felső – király! (4.)

Alsó, felső – király! (4.)

Az ale sörök világa (2.)

Ami engem illet: a magam sörforradalmát 1977-ben kezdtem meg. Párizsban jártam 17 évesen, egyedül, a szüleim a német rokonainknál izgultak értem. Rengeteget sétáltam és a Quartier Latinben egyszer csak fölfedeztem egy sörözőt, ahol 144 csapon mértek sört. (…) Nos, a párizsi kocsmában kikértem a magam Pilsner Urquelljét, amitől elállt a lélegzetem. Azután kértem egy Guinnesst, mert láttam, hogy többen ezt a fekete, sűrű sört isszák. Mivel torokfájós vagyok, és a harmadik korsó után begyullad a mandulám, ennek a lágysága egy életre megkapott. Amikor 14 évvel később Szegeden megnyílt a John Bull Pub, hosszú ideig napi vendég voltam egy-két Guinnessre.

Alsó, felső – király! (2.)

Alsó, felső – király! (2.)

A legkedveltebb lager sörfajtákról

A Pilseni a legismertebb és Európa közepén a legkedveltebb lager sörfajta. Mértéktartóan keserű aromája révén sokan ezt tekintik a sörnek, vagyis ez az összehasonlítások origója.

Sörművészet a Kiskunságból

Sörművészet a Kiskunságból

Avagy a Kunst Sör

A Kunst Sör egyelőre nagyon fiatal, mondhatni, még be sem tudták vezetni a nagyközönség elé. De a koncepció átgondolt, és 28, italgyártásban eltöltött év után a tulajdonos tudja, hogyan kell elérnie a céljait.