Oldal kiválasztása

Réthy Béla és a pemetefű

Szerző: | 2021. május 26. | Portré | Címkék:

A német közszolgálati televízió (ZDF) legnépszerűbb sportkommentátora Réthy Béla. Bécsben született, édesanyja az 1956-os forradalom után Békéscsabáról menekülve, Bécsben hozta világra. Nagyapja az a Réthy Béla (1862–1935), aki a híres pemetefű cukorkát feltalálta és gyártotta. Réthyék svábok voltak a szónak abban az értelmében, ahogy egy kalap alá véve svábnak nevezzük a hazánkba letelepedő németajkúakat.

A pemetefüves Réthy Béla nagyapja, Schlotterbeck Kristóf Stettinből vándorolt Szarvasra, ahol vaskereskedést nyitott. Lengyel feleségével, Scarski Rozáliával öt gyermeknek adtak életet, közöttük Pálnak, aki Békéscsaba szemész főorvosa lett. Nagyon jó ember volt, a szegényeknek menedéket adó ispotályt nyitott. 1989-ben róla nevezték el a békéscsabai kórházat. A történelmet és a történetet ismerve kész csoda, hogy a kommunisták meghagyták a nevet.

A nagyapa, Réthy Béla

Schlotterbeck Kristóf legkisebb fia, Vilmos tizenkét gyermeket nemzett. Nyolcadikként jött világra 1862 karácsonyán Béla, aki már nem a német, hanem a magyarosított Réthy családnevet kapta. Béla nagyon hamar elhatározta, hogy gyógyszerész lesz. Több mesternél tanult, közöttük Aradon Rozsnyay Mátyásnál, aki az első magyar nyelvű sakk-könyvet írta, és aki a kininből kivonta a keserű ízt. Talán nem véletlen, hogy tanítványa képes volt elvenni a pemetefű keserűségét, és hogy Csabán sakk-kört vezetett. Réthy Béla 1884-ben kitüntetéssel diplomázott az egyetemen: a megszeretett labormunkát folytatva megszületett a legendás pemetefű cukorka, amely mellett kis üzemének bevételt biztosítottak a töményített galenikumok, más gyógycukorkák, ruhafestékek, esszenciák.

Nyolc gyermeke volt, közülük hárman, Béla, Károly és István választották a gyógyszerészetet. A családi vállalkozás egyre sikeresebb lett: a harmincas évekre Réthyek már jól szervezett gyárral rendelkeztek Békéscsabán. Ezernél több terméket gyártottak, csak a Papagáj festékcsaládban készült hatvanféle szín. 1944-ben a város bombázásakor az ipartelepeket kiürítették, bezárt a patika és az üzem is. A családi szakembergárda egyik része amerikai, a másik fele orosz fogságban volt, így csak 1946. augusztus 1-jén nyitottak újra. Aztán 1949 nyarán jött az államosítás. Mivel csak néhány hétre elegendő aromakeverék volt raktáron, Réthy Istvánt komoly fenyegetésekkel próbálták megtörni, árulja el a titkos receptet. Nem tette.

A család több tagja 1956-ban elhagyta az országot.

A köhögést csillapító pemetefű cukorka ma is kapható, de sokak véleménye szerint az eredeti recept örök titok marad. Már csak azért is, mert a rendszerváltás után azoktól a munkatársaktól szedegették össze az információkat, akik még az államosítás előtt a csabai üzemben dolgoztak. Ők is megerősítették, hogy az ízesítőanyagot mindig a család tagjai keverték össze…

<a href="https://nqv.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">NQV</a>

NQV

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
Kebtanoda kutyasport egyesület
Mi, svábok