Oldal kiválasztása

Interjú Némethi Botonddal

Szerző: | 2021. augusztus 23. | Portré | Címkék:

Kedves Botond! Ahogy ezt a kérdést a korábbi interjúk során is feltettem, esetedben is érdekelne, honnan származol, az ország mely régióiban mozogsz otthonosan, melyik környezet hat rád inspirálóan, akár a munkáddal, akár a szabadidős tevékenységeiddel összefüggésben?

Budapesten születtem, egészen kilencéves koromig a fővárosban éltünk. Ekkor viszonylag távolra, Csókakőre költöztünk, ahol öt évet töltöttünk, majd visszatértünk a kiindulópontra. Egyértelműen Budapest és környéke az otthonom, hiszen sokáig a XI. kerületben laktam, valamint az I. kerületbe jártam gimnáziumba, Piliscsabára egyetemre, majd a mesterszakot a Corvinuson végeztem. Ez a sokszínűség teremtette meg számomra a harmóniát. A térségben a kedvenc városom Gödöllő, úgyhogy külön motiváló volt, hogy én írhattam a Mi, svábok című könyvbe e település német nemzetiségének bemutatását. Négy éve már a XVII. kerületben élek a feleségemmel, ennek is a kertvárosi részén, Rákoscsabán, ami Budapest határán helyezkedik el. A szomszédunkban már mező található. Ez a környezet, ami leginkább nekem való, hiszen a fővárosban vagyunk, de emellett távol a nyüzsgéstől, a rossz levegőtől.

Szomszédunk a természet

Kérlek, mesélj arról, hogyan kerültél kapcsolatba a Nemzeti Értékek Könyvkiadóval, és – a már említett mellett – mely kiadványokban vállaltál/vállalsz szerepet?

Egy éve kerültünk kapcsolatba a Nemzeti Értékek Könyvkiadóval. A Patikák és patikusok című kiadvánnyal kezdtem a munkát, s nagyon rövid időn belül a Mi, svábok projektben is részt vehettem, továbbá az Alma mater, a Szép magyar kert, most pedig a Jó magyar sör társszerzője lehetek.

A cikkeidet olvasva úgy érzékeltem, hogy a klasszikusnak mondható régi értékek védelme és megőrzése mellett a környezettudatos, az ember jövőjét az élővilággal szoros együttműködésben látó attitűd is meghatározó az életedben. Vagy ez a kettő tulajdonképpen egy tőről fakad? Te mit gondolsz erről?

Ez így alakult ki nálam. A családom és a vallási közösségek hatására, no meg a tanulmányaim során ragadt így rám. A szüleim, nagyszüleim történetei, attitűdje segített a régi értékek tiszteletében, míg a kortársaimmal pedig a modern szemléletek értékeit és esetleges hibáit vitatjuk meg.

A szerző a milánói Béke-kapu előtt

A minap épp egy kutyás cikkedet osztottam meg a közösségimédia-felületünkön. Ehhez kapcsolódóan érdekelne, tartasz-e otthon háziállatot, vagy volt-e a gyermekkorodnak olyan meghatározó élménye – esetleg egy említésre érdemes történet vagy anekdota –, ami kiváltotta belőled a kutyák iránti rajongást és szeretetet?

Jelenleg egy mentett belga juhász malinois kutyánk van, Szörpi. Ő nem egy könnyű természetű kutya, viszont ettől függetlenül teljes értékű családtag. Sok mozgást és foglalkozást igényel, aminek köszönhetően sok gazdit, valamint szakembert ismertem meg. Egyrészt neki köszönhető, hogy szeretem a kutyákat és a velük kapcsolatos tevékenységeket. Másrészt pedig Vidornak, a rövidszőrű magyar vizslának, aki gyermekkoromban volt a családunk tagja.

Szörpi, a belga juhászkutya

Te miként viszonyulsz augusztus 20-ai nemzeti ünnepünkhöz, az Államalapításhoz, és az idei évre voltak-e külön terveid, vagy pihenéssel töltötted-e ezt az időt, netán részt vettél-e valamilyen jeles programon a hosszú hétvége folyamán?

Az augusztus 20-a csak kisgyermekként zajlott ünnepléssel, tűzijátéknézéssel. Az egyetem mellett mindig vállaltam nyári munkát. Így kerültem a Mesterségek Ünnepére pultosként – ezt a rendezvényt a Budai Várban rendezik meg, ami általában augusztus 16-tól tartott egészen 20-ig. Tehát néhány évig munkával telt ez az ünnepnap, ami miatt jelenleg kerülöm a nagy tömeget és a felhajtást, s inkább a pihenés kap főszerepet. Viszont soha ne mondd, hogy soha, elképzelhető még, hogy valamikor még kilátogatunk, és megtekintünk valamilyen programot.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/tinkomate/" target="_self">Tinkó Máté</a>

Tinkó Máté

író, költő, irodalomtörténész, portálunk felelős szerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Kebtanoda kutyasport egyesület
Kebtanoda kutyasport egyesület