Oldal kiválasztása

A mudi az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutyaféle. Első hivatalos fajtaleírása 1936-ból származik, amelyet Anghi Csaba Géza írt A magyar pásztorkutyák és a külföldi rokonfajták című könyvében. Nevét egy Mudi névre keresztelt fekete kantól örökölte. Ez a fajta vélhetően a 18. században alakult ki, már 1815-ben Pethe Ferenc a Természethistória című könyvben ábrázolt a mudira hasonló pásztorkutyát. Sokáig mégsem különböztették meg a pulit a muditól, habár egyáltalán nem hasonlítanak egymásra, teljesen más ősöktől származnak.

Mudi

A 18. századi kialakulása valószínűleg a magyar terelőkutyák és kisebb spicchez hasonló német juhászkutyák, esetleg a pomerániai spiccek spontán keveredéséhez köthető. A fajta céltudatos tenyésztése az 1930-as években kezdődött a balassagyarmati Fényes Dezső által, aki magához vett néhány egyedet ebből az addig ismeretlen, de nagyon tanulékony és értelmes fajtából. A második világháború után azonban csak nagyon kevés példány maradt a mudiból, a fajta legújabb, ma is elfogadott standardja 1963-ban született meg Balássy Zoltán tenyésztésének köszönhetően. Munkájának sokáig a fajta fenntartása volt a célja. Neki és néhány kitartó tenyésztőnek köszönhetjük, hogy a mudi fennmaradt számos jó tulajdonságával együtt. Mára egyre nagyobb népszerűségnek örvend itthon és külföldön is. Különösen a skandináv országokban kedvelik, elsősorban Finnországban fedezték fel a mudi pozitív tulajdonságait, a munkakedvét, ellenálló képességét, és nem utolsósorban példátlan intelligenciáját.

A mudi avatatlan szemeknek először egyszerű keveréknek tűnhet, ám az igazság az, hogy ez egy különleges kutyafajta. Testét göndör vagy hullámos bunda fedi, amely általában fekete, de előfordulhat vörös, barna vagy fehér színben is, illetve a sokak által a legkülönlegesebbnek tartott cifra, a szürke-fekete foltos.

Sokféle színárnyalatban

A mudi közepes termetű, maximális marmagassága 47 centiméter lehet, testtömege pedig általában nem haladja meg a 13 kilogrammot. Kifejezetten hosszú életű fajta, élettartama akár 16 év is lehet. A legjellegzetesebb vonása a mudinak a pofaszerkezete, amely egyfajta fürkésző, éber tekintetet tulajdonít a kutyának.

Okos tekintettel

A mudi professzionális juhászkutya. Nagy szakértelemmel és óriási kedvvel dolgozik, emiatt vált népszerűvé a vidéki gazdaságok udvartartásában. A fajta különlegessége, hogy a mudiknak önálló természetük van. Ez azt jelenti, hogy ezek a rendkívül okos állatok, ha úgy látják jónak, képesek a saját fejük után menni. Ezért érdemes a mudi tulajdonosoknak odafigyelni a kutyák megfelelő nevelésére, mozgatására és tanítására. Ez a kutyafajta legszívesebben egész álló nap az állatokat terelné vagy éppen a játékait kergetné.

A következetes irányításnak mindig alávetik magukat, ha látják a feladat értelmét. A mudi sosem fog teljesen lemondani az önállóságáról, hiszen eredeti feladataik ellátásához ez nélkülözhetetlen volt. Bátor és rettenthetetlen fajta, bármelyik nyájat, vagy éppen más kutyákat képes a helyes irányba terelni. A többi juhászkutyával ellentétben a mudi sosem támad más háziállatra. A puszta kiállása, ugatása és tekintete elég szokott lenni ahhoz, hogy irányítsa a rá bízott állatokat. Szorgalmas munkastílusa ellenére a mudi nagyon érzékeny, barátságos partnere az embernek. Akár házi kedvencként is megállja a helyét, hiszen nagyon szívesen tölti az idejét emberekkel, különösen a gyerekekkel jön ki jól.

Versengő alkat

A mudira jellemző lehet a zárkózottság. A korai szocializáció ezért nagyon fontos ennél a fajtánál. Ennek köszönhetően nem ijed meg az ismeretlen emberektől, állatoktól, valamint az új dolgoktól. Nagyon gyakori a fajtánál, hogy a család egyik tagjához különösen ragaszkodni kezd, és mindenhová követi. Ez bizonyítja, mennyire kötődik a gazdájához, mennyire igényli a „falka kétlábú vezetőjének” közelségét.

A mudi rendkívül különleges kutyafajta. Nincs még egy ennyire sokoldalú, ennyire ellenálló eb. Nemhiába, hogy még a skandináv országok zord időjárásában is megállja a helyét. Az egyik legintelligensebb fajta a magyar, sőt talán az összes kutyafajta között, amit rögtön megért az ember, ha belenéz a mudi fürkésző sötétbarna szempárjába.

Legfrisebb bejegyzések

Ópusztaszer hazavár
Ópusztaszer hazavár
Nemzeti Értékek Könyvkiadó