Oldal kiválasztása

A drótszőrű magyar vizsla tenyésztése az 1930-as években kezdődött, 1966-ban ismerte el hivatalosan a Nemzetközi Kinológiai Szövetség. Ez a fajta a rövidszőrű és a drótszőrű német vizsla kereszteződéséből jött létre. Tenyésztésének alapelképzelése az volt, hogy legyen egy olyan kutya, amely rendelkezik a rövidszőrű vizsla kivételes vadászati képességeivel, valamint ellenálló a környezet és az időjárás viszontagságaival szemben. A fajta mai tenyésztői szerint ez a cél tökéletesen megvalósult, a szőr hosszúságán kívül más különbség nem is állapítható meg a rövid- és a hosszúszőrű vizslák között, mindkettő ugyanúgy aranytermészetű, végletekig hűséges.

A drótszőrű magyar vizsla

A fajta kialakulása a hejőcsabai (ma már Miskolc része) Vasas Józsefnek és Gresznárik Lászlónak köszönhető. Az utóbbi szakember azelőtt drótszőrű német vizslákkal foglalkozott, és a tenyésztés során rövidszőrű német vizslák bevonásával érte el az ideális szőrtípust. Az ő tapasztalatait követve így vált sikeressé a drótszőrű magyar vizsla nemesítése.

Eleinte az egyedek csontozata és pofaszerkezete még erősen a német vizsláéra hasonlított, azonban generációról generációra egyre szebben kirajzolódtak a mai drótszőrű magyar vizsla vonásai.

A második világháború megakasztotta a fajta nemesítésének és tenyésztésének az előrehaladását. Azonban a vadászok ragaszkodása meghozta az eredményt, nekik köszönhetően 1966-ra nemzetközileg is elismert fajta lett a drótszőrű magyar vizsla.

A drótos vizslát a mai napig jellemzően vadászkutyaként tartják. A gyakorlott vadászok nagyra becsülik a vizsla félelmetes pontosságú szaglását. Ezt a kiemelkedő tulajdonságát a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság is olyannyira elismeri, hogy alkalmazásukban dolgozott Szikra, a drótszőrű magyar vizsla kan, akinek szagértelmével számos tűzesetnek az okát sikerült megtalálniuk.

Kiváló, szinte művi szintű szaglása miatt ajándékozta a „szakállas szaglektor” nevet a fajtának Blaskó Norbert. A drótszőrű magyar vizsláról írt 2010-es cikkében így vélekedik: „Más kutya általában futólag megszaglász, de a vizsla nem egyszerűen szimatol, hanem félig lehunyt szemmel alapos elemzésbe fog. Képes akár műértő aprólékossággal centiről centire haladva, akkurátusan megvizsgálni és kiértékelni egy nadrágszárat vagy kabátujjat.”

A fajta sokoldalúságát bizonyítja, hogy a drótszőrű a vadászat, vagy éppen a tűzfészek keresése mellett kábítószerkereső, romkereső, vagy éppen mentőkutyaként is bevethető. Tulajdonképpen csak a megfelelő tanítástól és neveléstől függ e fajta alkalmazási területe.

A drótszőrű magyar vizsla középnagy termetű kutya, marmagassága jellemzően 54 és 62 centiméter között van, a súlya pedig 21-27 kilogrammig terjed. Átlagos élettartama 12-14 év.

Külleme nemes, elegáns testalkattal rendelkezik. Bundája tömött, sűrű és durva tapintású. Farkán valamivel hosszabb a szőr, fején és fülein pedig tapintása finomabb. Mindig egyszínű, amely lehet rozsdabarna, zsemlesárga, vagy a kettő egyéb árnyalata, a lábainál elfogadható, ha fehér foltok jelennek meg. Ez azért fontos, mivel a színe álcázza az erdős, mezős területeken. Vadászatokon ideális, ha bele tud olvadni a környezetébe.

Vizsla nyúllal

A drótszőrű magyar vizsla kedves, mindenkivel barátságos, hatalmas mozgásigénnyel bíró fajta. Magas intelligenciája miatt könnyen tanítható, és szívesen szocializálódik. A gazdájához és a négylábúakból álló családjához mélyen kötődik. A fajta képviselői nagy barátságot ápolnak a gyerekekkel, sok esetben „bűntársakká” válnak.

Vadászkutyaként kiemelkedő teljesítményt nyújt, igazi mindenesként szokták jellemezni, hiszen majdnem minden területen alkalmazható, a pointerek és a szetterek feladatait is képes ellátni.

A kiváló vadászkutya

Bármennyire is ellenállhatatlan egy drótszőrű magyar vizsla a ráncos homlokával, nagy füleivel és bánatos pillantásával, abba mindenképpen bele kell gondolni, hogy ez a fajta óriási mozgásigénnyel bír, felelősségteljes tartásához hozzátartozik a rendszeres aktivitás. Ez a kutya nemhiába lett ismert a vadászok között kitartásáról, hiszen akár órákon át is képes mozogni. Olyan gazdának illik a drótos vizsla, aki ezt biztosítani tudja számára. Igaz, hogy a vizslák képesek elnyúlni a lakás egy meleg szegletében, és csak lustálkodni, viszont akinek volt már ilyen fajta az otthonában, láthatta, ahogy szinte puskából kilőve siet a dolgára.

Ha egy gazda képes nemcsak tolerálni, de értékelni is drótszőrű vizslája mozgékonyságát, túláradó vizslahűségét, akkor biztosan meg fogja tapasztalni, milyen nagyszerű fajtával szegődtek egymáshoz.

Legfrisebb bejegyzések

Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Patikák és patikusok
Meggypiros mezben