Oldal kiválasztása

A kézműves pékségek egyik magyarországi úttörője

Szerző: | 2021. június 04. | Portré | Címkék:

A kézműves pékségek magyarországi hajnalán, 2010-ben szokatlannak és úttörőnek számított a Brótpékség, amikor megnyitott a budai Németvölgyi úton, a Villa Bagatelle földszintjén. És most is az. Csák László pékmester már a kezdetek óta irányítja a műhelyt, és alapelve szerint nem használ semmiféle állományjavítót, ízfokozót, penészedésgátlót, sütőport vagy egyéb adalékanyagot a termékeiben. Kenyereik kovásszal készülnek, amit húsz órán át érlelnek, de több olyan kenyerük is van, amit teljes mértékben natúr érésű kovászból készítenek.

A kézműves péktermékeknek harmonikusabb, selymesebb az íze. Idő kell, hogy kialakuljon a saját aromája, ezért nem kell mesterségesen siettetni a folyamatot. A pékek a gépek helyett a kezükkel dolgoznak, így formálják a kenyereket, a bajor perecet, és még a kiflit is kézzel sodorják. 11-féle különböző lisztet, természetes, friss alapanyagokat, kizárólag jó minőségű vajat, tojást, tejet használnak, és igyekeznek mindent, amit lehetséges, hazai forrásból beszerezni.

Munka közben

Csák László sohasem dolgozott ,,futószalagos kenyérgyárban”, ellenben cukrászként és pékként több előkelő budapesti műhelyben megfordult már. Külföldi tanulmányutakon is járt, többek között Németországban, Ausztriában, Libanonban, Franciaországban és Olaszországban tanulta meg a szakma fogásait.

Ezért a kínálatuk is nemzetközi. A legnépszerűbb kenyerük, az Ardenner német, de olaszos ciabattát is készítenek, illetve kétféle francia baguette-et. Százszázalékos, teljes kiőrlésű rozskenyeret is sütnek, és natúr kovászból készült tönköly- és hajdinás kenyeret is kínálnak. Ám az igazi különlegesség Csák László formabontó péksüteménye, a csigatorony. Csak ránk ne dőljön. A keskeny, magas, gesztenyével, mákkal vagy csokival töltött csigatorony sikertermék, amelynek évszakonként változtatják az ízesítését. Népszerűségnek örvend az a teljes kiőrlésű péksüteményük is, ami eredeti szabolcsi szilvalekvárral van töltve, kalácsukat pedig az 50%-os vajtartalom és egy különleges dagasztási technológia teszi egyedivé.

A tulajdonosok, Wirtz Albrecht és felesége, Ágnes 2010-ben hozták létre a Villa Bagatelle-t, és azon belül a Brótpékséget, a MOM Parkban pedig nyolc éve működik Bagatellini kávézójuk, ahol szintén meg lehet vásárolni péktermékeiket. Kezdetben csak a mostani volumen negyedét termelték, de most már hat pék dolgozik náluk. Hét-nyolc féle kenyeret is sütnek, a pékség méretéhez képest igen változatos a péksütemény-kínálatuk, cukrászműhelyükben pedig ízletes desszerteket készítenek. Mivel a mennyiség helyett a minőségben hisznek, nem a növekedés a céljuk, hanem hogy a vendégek igényeihez alakítsák a kínálatot, és megtartsák azt a bizalmat, amivel évek óta egyre többen térnek be hozzájuk.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">NQV</a>

NQV

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
Kebtanoda kutyasport egyesület
Patikák és patikusok