Oldal kiválasztása

Teltség és gazdag zamat: Agancsos

Szerző: | 2021. május 13. | Nektár | Címkék:

Több dolog is bizton állítható Kovács Zoltánról. Kedves és szorgalmas ember. A Pick Szeged kézilabdacsapatának legnagyobb nem-szegedi szurkolója. Kiváló vendéglátó. Csukott szemmel bont orjára sertést. Ő a tűzoltók között a legjobb borász. Igazi villányi mesterember. Mindezek mellett érdemes hivatkozni néhány évvel ezelőtti kijelentésére, hogy „én maradi borász vagyok, az is maradok”. Kovács Zoltán azt kívánta ezzel hangsúlyozni, ami egyébként sugárzik belőle és feleségéből, Éva asszonyból, hogy jól érzi magát azon az úton, amit élete párjával megkezdtek. Éva sváb, Zoltán horvát gyökerekkel bír, „mindkettő összetartó nép”. Erről az alapról indulva a családon belül tanulták meg a szakmát, és a férj ezt megfejelte egy szakiskolai borász végzettséggel, ami szinte bevett dolog Villányban a kisebb pincészeteknél.

Kovács Zoltán tűzoltó volt, s amikor dolgozott, 24 órás szolgálatra 48 órás pihenő járt. Azon tűnődött, mit is lehetne kezdeni otthon a szabadidővel. Így lett a siklósi tűzoltó villányi borász.

A rendszerváltáskor kezdett egy pici birtokon, ma már nyolc hektár a terület, és még föl is vásárol. A termésének 70 százalékát otthon, a pincesoron, illetve az új építésű panzióban adja el, és ide tudja be a borfesztiváli értékesítést is. 2006 óta dolgoznak az Agancsos név és embléma alatt, jól eltalált, egyedi dizájnnal. A névválasztásnak két oka van: egyrészt a szőlők egy része az Agancsos-dűlőben van, másrészt Zoltán szenvedélyes vadász. Ja, és Kovács Zoltán borászból is van néhány. De olyan, aki jókedvvel, természetes önazonossággal áll be sütni-főzni a vendégei mellé a panzió erre a célra épített külső teraszára, aki leül falatozni, iszogatni a hozzá betérőkkel, nos, ilyen csak egy van.

Agancsos Pince, utcafront

Új tendencia, hogy korábban a boraik kétharmada rozé volt, most már 50 százalék alá esett e borfajta részesedése. Olaszrizling, tramini, portugieser, kékfrankos, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot szőlőt művelnek. A fajtaborok mellett két vörös cuvée készül. A Falka pinot noir, kékfrankos, sauvignon és franc, ez a pincészet könnyedebb tétele. A két cabernet-ből összeálló Kánon már fajsúlyosabb, komplexebb, dúsabb. A csúcsbor érdekes módon nem cuvée: a Capitalis nagy évjáratban születik, és válogatott cabernet franc alapanyagnak köszönheti rusztikusan bársonyos textúráját, fűszeres aromáját.

Kovács Zoltánnál is tetten érhető a franc újrapozícionálása. Mint mindenütt a borvidéken, nála is a fajta a reneszánszát éli. A Kánonban korábban a sauvignon játszotta a főszerepet, 2014-től viszont 60% franc, 30% sauvignon, 10% merlot lett a részesedés.

 

Agancsos Kánon

A Villányban nemrég megszületett RedY, amivel az Y generációt célozták meg a kékoportó értékesítésére, az Agancsosnál Bajnok Cuvée lett, mivel 2018-ban a kedvenc szegediek nyerték meg a kézilabda bajnokságot a férfi NB I-ben. „Pastor mester is szereti a vörösbort. Neki persze a Rioja a kedvence, de nem vagyunk messze egymástól” – mondja Zoltán. A jövőről annyit, hogy a néhány éve megépült, kényelmes panzió, és az új feldolgozó, ahol palacktároló, új prés, új bogyózó és több új acéltartály áll rendelkezésre, valamint a pincesoron működő borozó hármasa Alexandra lányukra és férjére, a borász végzettségű Tamásra vár. A kisebbik lánynak, Mirjánának egyelőre szűknek tűnik Villány.

„A természet szeretete, a minőség tisztelete, emberközeliség. Ezek az értékek jelentik a borkészítés alapjait számunkra” – fogalmaz összefoglalóan Kovács Zoltán.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

A nagy borkönyv
Patikák és patikusok
Ópusztaszer hazavár