Oldal kiválasztása

A Villányi borvidék óriása, Bock József 2016-ban gondolt egyet, és kísérletként telepített néhány sor malbec szőlőt. A 2019-es évjáratban ezer palack bor született. A hagyományos Bock-palackok színvilága egy ideje elmozdult a középkori oklevelek kartonbarnájától, kapott piroskás és türkiz árnyalatot is, ám a malbec címkéje átballagott az egészen égszínkék zónába, mintegy jelezvén a bor integráció előtti státusát. A birtokon született, de még keresi a helyét.

A malbec mély színű, intenzív vörösbort ad. Illatában többnyire gyógyfüves jelleget fedezhetünk fel, ízében meggyes, málnás, szedres aromák jellemzik, a kortyot selymes krémesség kíséri. A bor teste általában közepes, viszont élénk savval, valamint erőteljes tanninnal áldotta meg a sors, így marhahúshoz, kékpenészes, markáns sajthoz érdemes iszogatni.

Bock Malbec

A malbecet szokták bakműveléssel is termeszteni a nagyobb érési potenciál érdekében. Ilyenkor szinte fekete, egészen sűrű bort ad. Kevesen tudják, hogy a Bordeaux-i borvidék hat engedélyezett kékszőlőjének egyike a malbec. Itt-ott ma is részt vesz a házasításban a három nagy (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot), a kis akaratos házi kedvenc (petit verdot) és az 1956-ban csaknem teljesen kifagyott carménère mellett.

Argentínában 280 000 hektáron termesztenek szőlőt, ez közel ötszöröse a magyarországi szőlőterületeknek. Nálunk a honfoglalás óta meghatározó mezőgazdasági tevékenység a szőlészet és a borászat, Argentínában mintegy kétszáz éve. Magyarországon a legutóbbi 35 évben a hatodára csökkentek a szőlőterületek, Argentínában nem volt változás. A malbec a szőlőterületek több mint felén terem.

A malbec elgondolkodtat.

(Dlusztus Imre sorozata)

A kiemelt kép forrása: bortkostolunk.hu

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Patikák és patikusok
Ópusztaszer hazavár
Ópusztaszer hazavár