Oldal kiválasztása

Csodahely Baranyában

Szerző: | 2021. május 19. | Nektár | Címkék:

A baranyai aprófalvak sűrűjében található Magyarhertelend két fontos turisztikai látványosságot kínál az utazóknak. Termálfürdője több, mélyről jövő forrásból táplálkozik, belső és külső medencéi, igényes wellness szolgáltatásai kiváló hétvégi pihenést kínálnak. A 600 fős faluban működő Kapunicus Sörfőzde pedig 1994 óta várja helyi kisüzemi sörrel, sörkóstolóval, üzemlátogatással a bejelentkező vendégeket, csoportokat.

A hazai sörforradalom első éveiben indult főzde több tulajdonosváltáson átesett az elmúlt huszonöt évben. Fordulatot hozott a 2013-as év, amikor a Késmárki házaspár, életmódot váltva, a rokonságtól átvette az üzemet. A feleség, Katalin gyerekkorát töltötte itt – és a szomszédos Magyarszéken – a nyári szünidők alatt, majd férjével, Attilával Budapesten élték mindennapjaikat. A főzde megújításában és megmentésében segédkeztek, eleinte a családnak, majd úgy döntöttek, megveszik a kisüzemi termelőegységet, ami valójában egy gyönyörű parasztház és a hozzá tartozó pajta, amely egykoron a termények tárolására szolgált. A 150 négyzetméteres pajtából lett üzem jelentős felújításra szorult, még inkább a kínálat. Katalin a Corvinus Egyetemen kitanulta a sörfőzés mesterségét, a legmagasabb szinten. Olyannyira, hogy ma már ő tartja az egyetemen a sörbíra képzést, ő szervezi a kisüzemi főzdék nemzetközi sörversenyét, blogot ír, és nemrégiben elindította a „Nők a sör körül” című projektjét, amelyben női sörvacsorákat szervez.

A Kapucinus Sörfőzde a nevét őrizte meg, s ezzel együtt a 25 éves főzde helyi hagyományát – minden mást megújítottak. A technológiai korszerűsítés öt éven át tartott, majd belekezdtek a hely szépítésébe. „Nem tudom, mi a jobb, új üzemet csinálni, vagy a romokból újat varázsolni?” – teszi fel magának a kérdést Katalin, majd hozzáteszi: „mindenhez hozzá kellett nyúljunk”. Míg korábban – amolyan kocsma jelleggel – bármikor bemehettek az arra járók, és kérhettek egy pohár sört, Katalin bevezette a bejelentkezés rendszerét, amely során egy komoly, 2 és fél órás programot kínál. Először egy sörpárlattal fogadják a vendégeiket, majd hétféle sört kóstolhatnak meg, szakavatott kalauzolás kíséretében. Megismerhetik a látogatók az üzem történetét, a főzés rejtelmeit, a sörfajtákat, jellemzőiket és történeteiket. Az orfűi tónál pihenők és a környéken túrázók számára is tartalmas turisztikai programot nyújtanak. „A vidéki sörturizmus fejlődik, ez a jövő, és ez az előnyünk a pesti főzdékhez képest. Sokan mondták nekünk, hogy miért nem hozzuk át az üzemet Pestre, hiszen így kétlaki életét kell éljünk, sokat utazunk, ingázunk. De ez egy más életforma, van egy hangulata, amikor belép az ember az „Anno 1911” feliratú szívecskés kapun. A kert végében a termálfürdő, az udvaron a főzde, ez nem olyan, mintha egy munkahelyre kellene bejárnunk” – meséli Katalin. Sörfőzés közben akár egy ebédet is megfőz a családnak, vagy elmennek medvehagymát szedni két munkafolyamat között. A Budapest–Magyarhertelend 220 kilométeres távolságot megszokták, Attila és Katalin felváltva ingáznak a gyerekek és az ügyintézések miatt, de a nyarat végig Baranyában töltik.

Az évek során folyamatosan bővítették a sörkínálatot. A kezdeti világos és barna után a különböző sörfajtákban mutatták meg sokszínű receptjeiket. „Évente kihozunk egy új sört, a határ a csillagos ég, mert annyiféle sörfajta van” – mondja a bővítésről a főzőmester. Jelenleg 10-féle állandó sört kínálunk, és további öt szezonálisat. „Az időszakos söröket mindig várják. Mikor lesz már levendulás? (Nyáron). Mikor lesz a Frau Luther? (Tavasszal.)” – meséli Katalin a szezonális termékek varázsát. Főleg pils típusút főznek, de vannak már újhullámos söreik is. „A legegyszerűbb sör a lager, de kevesen tudnak jó lagert főzni. Ennek a legnehezebb az erjesztése. A sörfőzés lelke az erjesztésvezetés” – avat be néhány szakmai kérdésbe a női sörfőző. „Tavaly csináltunk egy savanyú sört, ennél a fajtánál nem mindegy, hol állítjuk meg az erjesztést, mert a szakmai szempont és az eladhatóság nem mindig egyezik.” Az egyensúly megteremtésében segít Attila, aki inkább a közízlés oldaláról teszteli az új főzéseket. Legyen lágyabb, keserűbb, erősebb… A kínálatban találunk bodzásat, barna meggyeset, búzasört, vörös sört, barnát vagy ale típusút.

Attila a sörök arculatáért felel, és emellett az értékesítés területét viszi. Eleinte Budapestre koncentráltak, itt volt jelentős kapcsolati tőkéjük, de ma már egyre több vidéki kisvárosban árusítják a Kapucinus söröket. Jellemzően őket keresik meg, nincsenek területi képviselőik, inkább szeretik a közvetlen, személyes kapcsolatokat fenntartani a partnereikkel. Budapesten működik a Kis Kapucinus Söröző, amelyet egy partnerük üzemeltet, de sajátjuknak érzik, és itt a sörfőzde teljes kínálatát végigkóstolhatjuk. A söröző összehozza a rajongóikat, baráti társaságok alakultak ki a Kapucinus Sör közösségformáló erejével.

Az értékesítés bővítésére kaptak ajánlatokat nagy kereskedőláncoktól, de visszaléptek. Katalin és Attila sokáig a multivilágban dolgozott, nem szeretnének visszalépni, a multik feltételeihez igazodni. Lenyugodtak, másként látják a világot, az üzletet. Nem akarnak mindenáron mindenhol ott lenni, nagyobbra nőni, kétszer akkora üzemet kétszer annyi emberrel, munkával és felelősséggel működtetni. Ebben érzik jól magukat, a baranyai vidék minőségi, helyi sörfőzdéjeként, ahol a kisüzemi terméknek lelke van, ahol a partnerek barátokká válnak, ahol a munka és a családi élet egy udvarban össze tud kapcsolódni. Ahogy Katalin mondja: „Ez egy csodahely, ide valóban megérkeztünk…”

<a href="https://nqv.hu/szerzo/biharizoltan/" target="_self">Bihari Zoltán</a>

Bihari Zoltán

szociológus, könyvkiadó, könyvterjesztő, a Nemzeti Értékek Könyvkiadó projektigazgatója

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Ópusztaszer hazavár