Oldal kiválasztása

Családi borászat kökörcsines logóval

Szerző: | 2021. június 07. | Nektár | Címkék:

A Naár család története Magyarországon egészen az 1750-es évekig, a betelepítés időpontjáig ismert. A sváb ősök ugyanis ekkor érkeztek Sárospatak város környékére. A helyi szőlőfajták művelésébe és a bor készítésébe hamar beletanultak. Így a felmenők kisebb szőlőterületeket már sok generációval ezelőtt is műveltek.

A Naár család a szőlőterületeket 1990-től folyamatosan újítja. Legutóbb 2010-ben telepítettek, és 2016 tavaszán újabb 1,2 hektár következik, nagyrészt furmint a Pogánykút dűlőben. „Ez azért fontos számunkra, mert az első sváb családoknak itt voltak szőlőik, s mert a falu az itt található kútról és a svábokat betelepítő hercegről kapta a nevét. Így már öt dűlőben, 6,5 ha területen műveljük majd szőlőinket” – mutat rá a gyökerekre Naár Ferenc.

A hercegkúti családoknak a saját szőlők mellett két pincesoron, a Kőporoson és a Gombos-hegyen több mint 180 pincéjük van.

Pincebelső

„Pincénket a Gombos-hegyen nagyszüleim vásárolták 1954-ben romos, rossz állapotban. Néhány év alatt felújították és berendezték borérlelésre. Édesapámmal aztán 2008-tól több alkalommal bővítettük a pincét. Először érlelő ággal és egy kis bormúzeummal, majd egy kóstoltató, borbemutató pincerésszel, ahol 60 fő számára tartunk folyamatosan, helyi gasztronómia kíséretében kóstolókat. A szőlőtermesztés mellett az évek során egyre inkább erősödött bennünk a saját, palackos bor gondolata. Ehhez a családi házunk mögötti gazdasági épületet alakítottuk át palackozóvá, és rendeztük be annak gépeivel. Így a 2013-ban termőre fordult sárgamuskotály és kövérszőlő új telepítésekről származó bort már itt tudtuk lepalackozni.”

„Mindig nagyon fontos dolognak tartottuk és tartjuk, hogy olyan dolgokat mutassunk be, amely kicsit más, mint máshol, kicsit hercegkúti, és Naár.” Ezért utal a családi borászat logójában is a kis virág a Gombos-hegyen, a pincék felett található védett és ritka kökörcsinre.

Piacos megjelenés

„Akit egyszer megérint e család tenni akarása és kitartása, nagy érdeklődéssel tér be hozzánk egy pohár borra.”

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Nemzeti Értékek Könyvkiadó
A nagy borkönyv