Oldal kiválasztása

Váci Mihály így jellemezte Nyíregyházát: „…nem történelmi város. Nem fűződnek nevéhez csaták, békeszerződések, nincsenek nagy számmal történelmi nevezetességei, régi műemlékei királyi lábnyomokkal…”, de szépsége és hangulata magával ragadja az idelátogatót – tehetjük hozzá.

Kurbely László serfőző 1992 óta járul hozzá a város hangulatához. Ő azon kevesek közé tartozik, akik a rendszerváltás lendületével fogtak bele a kézműves sörgyártásba, s még ma is állják a sarat. Pilseni típusú világos sört főznek, ezzel szereztek maguknak hírnevet a régióban. „Cégünk struktúráján, üzletpolitikáján a három évtized során kicsit változtatni kellett. A kezdeteknél 30-40 kocsmának is szállítottunk sört. A vásárlói szokások megváltozása óta a kocsmák kezdenek eltűnni, részben a zéró tolerancia miatt, így ez a tisztes vendéglátó-ipari egységtípus a háttérbe szorult. A mennyiségi sörkészítés helyébe a minőségi, igényes sör lépett. Úgy gondoltuk, hogy a terítéses értékesítésnél sokkal nagyobb potenciál van az elviteles, palackos, flakonos sörüzletben. Továbbá olyan piaci szegmensek betöltésére fókuszálunk, ahol egyszerre nagyobb mennyiséget tudunk eladni. Ilyenek a fesztiválok, az egyéb rendezvények, az esküvők, baráti összejövetelek. Tudunk biztosítani csapolót, minden szükséges felszereléssel, így bárki – kisebb-nagyobb társaság – egy kellemes hétvégét el tud tölteni sörözgetéssel.”

A söröző

Kérdezzük a tulajdonost, miben látja a Kurbely-féle pilzeni különlegességét. „A szabolcsi szűrtvíz!” – vágja rá azonnal. „Pilsenből hozzuk a malátát, az élesztőnk és a komlónk egyenesen Németországból jön, és igyekszünk a negyedszázada fennálló technológiával ugyanazt a minőséget hozni, mint a kezdetek óta. A speciális minőségi előírások legfontosabb elemén kívül – tisztaság, higiénia – a szívünk…, bizony, a szívünk a legfontosabb elem. De megvannak azok a szakmai paraméterek is, amikre tudatosan figyelünk. Bár kisfőzde vagyunk, a 30 éves tapasztalat mutatja, hogy jól csinálunk valamit. Fantasztikus érzés, hogy a vendégeink, fogyasztóink visszajelzése mellett szakmailag is elismerik a termékeinket, hiszen a piacon tudtunk maradni. Amit fontosnak tartunk a sörfőzés során, hogy mi nem tartósítjuk a söreinket, abszolút semmilyen pasztőrözéssel történő eljárást nem alkalmazunk, mert hisszük azt, ahogyan ezt lefőztük, ahogyan ezt mi tálaljuk a vevőknek, az úgy jó, ahogy van.” Ha van ilyen sörben, akkor a Kurbelyéké házias jellegű, mint az a kisvendéglői csülkös pacal, amit a nagypapa receptje alapján készítenek, vastag puha kenyérrel, kovászos uborkával tálalják.

„Mi, Kurbelyek a munkában hiszünk, és fontos szempont, hogy amit mi meg tudunk csinálni, azt mi is végezzük el, mert az akkor lesz kiváló minőségű. Az alkalmazottól nehéz elvárni azt a precizitást, azt a minőséget, amit én elvárok magamtól. Nálunk nagyon magasan van a szint, amit folyamatosan tovább emelünk. A palackozó üzemünkben készült sörökre a mai piacon nehezebb vásárlót találni, mert az olcsó sörökkel kell versenyeznünk. De álljuk a versenyt. Két dologra koncentrálunk: a piacszerzésre és az egyedi sörkülönlegességek készítésére. A visszajáró vendégeink, akik a sörért 30 km-ről is képesek eljönni, arra figyelmeztet bennünket, hogy családbarát vendéglátóhelyet hozzunk létre. Kimondom, hogy egy jól működő kis birodalmat építünk, mert szeretném a gyermekemnek ezt tovább adni” – jelenti ki a gazda.

Átlagosan 15 ezer liter sört főznek évente. Az alkoholtartalom 4,8%-os.

„Ki kell próbálni, meg kell kóstolni, el kell jönni, és utána lehet véleményt mondani” – összegez Kurbely László.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">NQV</a>

NQV

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Ópusztaszer hazavár
Mi, svábok
A nagy borkönyv