Oldal kiválasztása

Akik igényes, magas minőségű sörökre vágynak – Fekete Péter Manufaktúra

Szerző: | 2021. szeptember 21. | Nektár | Címkék:

„Tíz-tizenegy éves koromban az volt az elképzelésem, hogy rockzenész leszek, de pár év után rájöttem, hogy én ezt Magyarországon nem tudom megvalósítani az álmaim szerint. A gimnáziumban grafikusnak tanultam, azt is nagyon szerettem. A rockzenélés közben, fiatalon szerettem meg a sört, de elmélyült barátságunk csak lassan érlelődött. Ahogy értem, feltűnt, hogy nem találtam azt az ízvilágot, ami nekem megfelelt. Hiányérzetem lett, de nem találtam rá a megoldásra, így a grafikus pályán kezdtem el dolgozni, szerettem rajzolni” – mutat rá Fekete Péter, az emődi kisüzemi főzde gazdája arra, hogy még a nyilvánvaló szerelemből sem lesz azonnal házasság. Mármint a sörrel.

A két nagy szenvedély: motor és sör

Ezért aztán évekig a sörturizmusba fojtotta a bánatát. „A sör után, a sörért utaztunk a párommal, de gyakran egyedül is fölkerekedtem. Rájöttem, a kilencvenes évekig csak külföldön lehetett jó söröket inni. Meglátogattam Németországban, Csehországban több helyen is a sörgyárakat, és a legjobb minőséget kerestem. Azt láttam, hogy Magyarországon ezen a piacon van egy rés, mivel nem lehet normális söröket kapni. Ahol lehetett, az is megszűnt. Ha egy jó cseh sört akartam itthon inni, rá kellett jönnöm, hogy az nem az, amivel odakint megismerkedtem. Tudjuk, a licencgyártást sokan elkezdték itthon is, aminek a lapos utánzat lett a vége. Egy út maradt előttem: megpróbálok itthon saját sört főzni. Az első főzéstől a mai napig problémamentesen főzöm a kiváló minőségű söröket.”

2013-tól, végleg szakítva a nagyipari ízekkel, csak saját főzésű sört készített és ivott. Beletanult, és nem volt többé lehetetlen számára, és ezzel együtt örök körforgásba kezdett az igazi malátacukor, az élesztő és a komló a vérében. Addig forrt és érett benne a sör, míg végül 2017 telén a semmiből kialakította a saját műhelyét. Barátja és kollégája, Kovács Péter szoftvertesztelő önzetlen segítségével, vért izzadva megszületett a Fekete Péter Manufaktúra.

Egyedi logó a poháron

Itt és ekkor eldőlt benne, hogy jó időre és reményei szerint generációkon át kézműves söröket fog gyártani a saját és sörkedvelő embertársai örömére.

„Az alapanyagok megválasztásakor német, osztrák, szlovák malátákat használok egy-egy sörtípushoz, attól függően, milyen ízeket akarok létrehozni. Mindegyik malátát másképpen alkalmazom a különböző típusú sörökben. Van, amikor vegyesen használom ezeket a különleges tételeknél. Ugyanígy járok el a komlókkal, illatolom az aromáit, megtanulom, hogy melyiknek milyen értéke van, mit ad hozzá a sörhöz, hogyan tudom keverni. Ez olyan, mint a főzés, amikor fűszerezünk.”

Sok idő telt el, míg eljuthattak ide. És köszönik mindenkinek, aki segített! Nem kevés munka van mögöttük, de szeretnének mindenkit megnyugtatni, hogy a jövőben is a piacon maradnak. Ennek érdekében hozták létre a webshopukat is, hogy a legnehezebb időszakokban is el tudják juttatni söreiket azoknak, akik igényes, magas minőségű sörökre vágynak. Az országban több városba szállítottak, szállítanak. A legtávolabbi város Budapest, illetve Győr volt, ott a Vaskakasban értékesítettek. Évente 10-15 ezer liter sört készítenek.

Alapanyagaikat nagy gondossággal válogatják ki, receptjeiket pedig folyamatosan finomítják. Kínálatukban megtalálható a klasszikus pale, a krémes éjfekete stout, de igazi különlegességeket is tartogatnak az arra vágyóknak. Ilyen a régi időket idéző mézsör vagy a narancsos aromájú igazi NEIPA. Ez utóbbi a kedvelt IPA aromakomlózott, gyümölcsös változata.

IPA sör a kínálatban

Fekete Péter nem tudja megunni a sör ízét. „Amikor elkészül a sör, és megkóstolod, az egy csodálatos élmény. Ezt az élményt ne hagyja ki senki!”

*

Kis ízelítő a kínálatukból:

Extra Stout: Extra extrakttartalom, testesebb, krémesebb íz jellemzi. Erősebb, mint amilyen az érzet. Krémes, csokoládés ízének és finom nitrogénes habjának köszönhetően csalóka, mert az alkoholtartalma nem érződik ki az ízében, és emiatt könnyen iható. Tölgyfa chipsen érlelt, kellemes barikolt ízhatása whiskey-s aromájúvá teszi, a burbon vanília hozzáadása pedig tovább fokozza élvezeti értékét. Összetevők: víz, árpamaláta, pörkölt árpa, árpapehely, komló, vaníliakivonat. Desszertek, csokoládék, vacsorák levezetéseként, esti lazítónak ajánlják.

Mézike: Nagyon finom és nagyon erős sör. Ezt Péter először csak a kedvesének készítette. Úgy gondolta, a hölgyek kedvence lesz, végül mindenki megszerette. Ennek a sűrű sörnek 6% extrakttartalma maláta, 10% extrakttartalma pedig méz (propoliszos, teljes méz). Inkább mézsör, mint mézes. Olyan, mint egy mennyei manna. Könnyű kortyérzet, virágos, mézes és banános gyümölcsillat jellemzi. Összetevők: víz, árpamaláta, méz, árpapehely, komló. Ajánlható sörkorcsolyákhoz: sós és édes perec, vajas pogácsa, fánk, churros (sült tésztarudacskák cukorba mártogatva), csörögefánk; tésztaételekhez: barátfüle, túrógombóc, gyümölcsös desszertek; húsételekhez: mézes sonka, gyümölccsel tálalt sonkaételek;
gyümölcsökhöz, például almához, eperhez, dióhoz, valamint sajtokhoz.

Narancs Gina NEIPA: naranccsal érlelt New England India Pale Ale. Hogy könnyed gyümölcsös legyen, egy kis gyümölcsöt adnak hozzá fűszerként. Ez nem szörpös gyümölcsös ital, mivel a sör gyümölcsízét, illatát az egyedi sörkészítési módszer és a komlók adják. Összetevők: víz, árpamaláta, árpapehely, búzapehely, narancs, komló, koriander. BBQ és grill ételekhez, halakhoz, salátákhoz, gyümölcsökhöz jól illik. Ajánlható chipsekhez és édes süteményekhez. Remek koktél alap jéggel és röviditalokkal.

Cigánymeggy (malátaital): igazi újdonság. Egy teljes értékű sör tápanyagaival rendelkezik, de nincs leerjesztve alkohollá. Kellemesen édeskés, szinte sütemény ízű, de fanyarkásan meggyes, egyszerre szomjoltó és üdítő. Összetevők: víz, árpamaláta, pörkölt árpa, meggy sűrítmény.

„Maradunk önzetlen hívei önöknek és a sörnek” – mondja búcsúzóul Fekete Péter.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">NQV</a>

NQV

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
Mi, svábok
Mi, svábok