Oldal kiválasztása

A hagyományos ötvözve a korszerűvel

Szerző: | 2021. április 25. | Nektár | Címkék:

Hagyományos, bizonyos mértékig mégis úttörő borászatot visz a Vojtek família. Hagyományos, mert klasszikus családi vállalkozásról van szó, ahol a civil szakmát űző helyi gazda beleszületett a szőlőbe, a tudását átadta a fiának, aki a család hölgytagjait is bevonva már a következő generációval dolgozik együtt. És úttörő azért, mert Villányban kissé szokatlan módon nem csak háztól, kóstoltatva, illetve kereskedőn keresztül értékesítenek, hanem saját borboltokat, árusítóhelyeket üzemeltetnek a megyeszékhelyen.

Az ősök természetesen hazulról hozottan értettek a borhoz, és nem is nagyon akartak lemondani a szőlőtermesztés, borkészítés gyakorlatáról. Így volt ez akkor is, amikor szökni, bujdosni kellett a kitelepítés elől. „A dohánytermesztéssel is foglalkozó felmenőinktől elvették a szülőházat, a földet, a dédnagymama cselédként maradhatott a saját otthonában úgy, hogy éjszakára a présházban húzhatta meg magát” – foglalja össze egyetlen mondatban a sors kegyetlenségét Vojtek Csaba. Édesapja, Vojtek Vilmos villanyszerelő, ő is a már legendás Mezőgépben dolgozott, ahol szinte az összes műszaki ember, Bock Józseffel az élen, neves borász lett. Csaba szintén az elektromossághoz vonzódik, de otthon lenne a klímatechnikában is, ha már nem vezetne egy 8 hektáros saját borászatot. Ő maga a borkészítéshez szükséges biztos alapokat a helyi szakiskolában szerzett további építőkövekkel egészítette ki.

Felesége, Eszter a könyvelésért felel, de segít a címkézésben és a csomagolásban is, gépészmérnök Balázs fiuk a marketingben és a kóstoltatásban jeleskedik. A pincészet a portfólió összeállításában sem teljesen hagyományos, mivel Villányban a legtöbb borász azért tart fehéret, hogy a rozé előtt lehessen mit kóstoltatni, Vojtekék viszont illatos traminit, komoly hangszerelésű, testes olaszrizlinget és krémesen vastag chardonnay-t is tartanak. Természetesen népszerű náluk is a rozé, ami mindig házasítás. A kékszőlő fronton kékoportó, kékfrankos, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon a sor, és rövidesen termőre fordul a merlot is. A két népszerű tétel, a kékoportó és a rozé a forgalom negyven százalékát teszi ki. Területeik, a Jammertal, a Csillaghegy és a Dobogó kiváló alapanyagot biztosítanak. Fajtajelleges, tiszta ízképű borok születnek itt.

A borászat 2004-ben építette jelenlegi feldolgozóüzemét, ahol jól megfér egymással a hagyományos eljárás a korszerű borászati technológiával. A letöltött bor esetében a legkülönbözőbb kiszereléseket alkalmazzák, mert jól tudják, hogy az a legjobb bor, ami el van adva. Így a termés háromnegyedét folyóborként értékesítik. Nagy szerepet kap a bevételben a Hunyadi utcai családi bázis, ahol a lakóház mögötti háromszintes épület pincéjében van a kóstolóhelyiség, a felső szinten pedig a négyszobás vendégház, jól felszerelve, jó áron.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
Ópusztaszer hazavár
Patikák és patikusok