Oldal kiválasztása

A hagyományokra alapozva építik a jövőt

Szerző: | 2021. június 17. | Ízek | Címkék:

A húsfeldolgozót többéves tapasztalat, alkalmazotti lét után hozták létre a településen, a nagyszülők egykori otthonában. Az üzem kívülről még ma is őrzi a német parasztházak falusias jellegét. De már kinőtték az egykori családi fészket, hamarosan új helyre költözik a húsfeldolgozó kisüzem.

A kis cég mottóját Borda István foglalja össze: magyar alapanyag, házias ízek, megbízható minőség. Ennek is köszönhető, hogy a környéken nevet szereztek maguknak házias jellegű termékeikkel. A házikolbász, szalonna, sonkafélék, az első évek 10-15 különböző terméke mára csaknem 80-ra bővült. A kínálat nem kis részét teszik ki a vörös áruk, a virslifélék, a párizsi. István büszkén említi, hogy olyan gépeket vettek, amelyekkel a saját, kipróbált receptúrájuk alapján állítják elő a frankfurti virslit és a sertéspárizsit, majd a marhabélbe töltött sertés- és marhapárizsit. Ezekért az ízekért még a fővárosból, a távolabbi környékről is eljönnek a Duna-parti településre.

Sertéspárizsi marhabélben

A sikert azonban Dunabogdányban sem adták ingyen. Borda István mindig is hentes akart lenni, jó ételeket készíteni, jókat enni, ezt az élményt megosztani. Negyven éve van a szakmában, és – a családdal együtt – elérte, amit akart. Amikor először belépett a tahitótfalui Kék Duna TSz vágóhídjának ajtaján, még csak a cél lebegett a szeme előtt, az út még nem látszott. Dolgozott például nyolc évig a Komárom-Esztergom Megyei Húsipari Vállalat mintaboltjában Szentendrén, kiszolgáló raktárosként is, míg a boltvezetői vizsga után Pesten a Pick Szeged Zrt. nagykereskedelmi cégénél volt üzletvezető. A helybeliek gyakran hívták egy-egy disznóvágásra, volt, hogy a hétvégén mindennap más-más családnál böllérkedett, kolbászt, hurkát töltött. Megismerte a helyiek ízlésvilágát, olyan fűszerezést, amelyeket még a régi öregek adtak tovább. A munka jól ment: ekkor fogant meg a gondolat, hogy aztán vállalkozóként folytatják. Még 1993 elején elkezdték az építkezést, 3-4 év alatt felépült a húsüzem, és belekezdtek a gyártásba. Az otthonról hozott ízeket tették hivatalossá az első termékekkel, a házias kolbászokkal. Ahogy István fogalmaz, jó hús, jó fűszer, jó minőségű bél az alapja a finom kolbásznak.

Kolbászok és füstölt, kötözött finomságok

Aztán amikor István a feleségével úgy döntött, hogy előbb munka mellett, majd 1997-től önálló vállalkozásban kínálják saját termékeiket, átalakították a nagyszülők régi parasztházát, idővel a tetőteret is beépítették, és helyet találtak a tíz-, húsz-, ötvenezer eurós, rozsdamentes német gépeknek, és évek alatt sikeres vállalkozássá nőtték ki magukat. István tömören összefoglalja az üzletpolitikájukat: „Minden fillért visszaforgattunk a vállalkozásba, nem luxusautókra, nagy utazásokra költöttük a bevételt, hanem a gépparkra, a telephely fejlesztésére.” Már készen van az új telephely is Tahitótfalun: itt a mostaninál csaknem háromszor nagyobb helyen dolgoznak majd munkatársaikkal. A húsfeldolgozó alapjaiban őrzi családi vállalkozás jellegét. István és felesége mellett oszlopos tagja a csapatnak Borda Gergely és Borda Viktória, a két gyermekük is.

Nagy teljesítményű gépekkel dolgoznak

Következetesen tartják magukat céljaikhoz: Istvánék szerint minőségi terméket csak minőségi alapanyagokból lehet készíteni. Magyar vágóhidakról vásárolnak bontott sertéshúst, ezt itt helyben dolgozzák fel saját receptjeik alapján, aminek alapját a régi disznóvágások során is megismert ízvilág adja. Ezt fejlesztették tovább a vásárlók igénye szerint. Még a nyári turistával is csatát nyertek.

„A nyári turista felvágott útja nem volt egyszerű, ugyanis előbb meg kellett győzni a vevőket, hogy a mi turistánk minőségben nem a korábbi idők lejáratott terméke, hanem ez még a nagyapáink által kedvelt turista felvágott, ami minőségi alapanyagokból készül. Mára ez az egyik legkeresettebb termékünk.”

Nagy lépés volt a vállalkozás életében a mintabolt kialakítása a település központjában, 2002-ben. Az üzlethelyiségben a sertés- és marhahús mellett kínálnak csirkét és pulykát, kakast, libát és kacsát is. Nagy népszerűségnek örvend a házias ízesítésű hurka, a disznósajt, a vecsési savanyúság. A bolt kínálatát újabb és újabb termékekkel bővítik: ma már kapható itt többféle száraztészta, olívaolaj, különböző konzervek, mirelit áru, fűszerek, ahogy a kereslet, a vásárlói igény megköveteli. De ezekért a hamisítatlan, régi ízekért messziről is eljönnek ide az emberek, mert tudják, amit itt megkapnak, ugyanazt kapják holnap és holnapután is.

Hentesáru a pult mögött

A vállalkozás érzékenyen reagál a fogyasztói szokások változásaira. Régebben egy-egy ünnep, karácsony, húsvét előtt már hetekkel megkezdődött a a kampányszerű felkészülés: készültek a vásárlók a közelgő, többnapos ünnepre. Mostanság csupán néhány nappal az ünnep előtt élénkül meg a forgalom.

A munka azonban hétköznap és ünnepen egyforma: ellenőrizni kell a füstölőket, a hűtőket éjszaka is, István még ilyenkor is vet egy pillantást a műszerekre. Fontos a figyelem: Borda István és családja úgy látja, a régi vevők is visszapártoltak az élelmiszerláncok olcsó termékeiről a minőségi árukat kínáló üzlethez. Az új telephely pedig új alapot ad ahhoz, hogy jobb feltételekkel kínálják azokat a házias ízeket. Borda Istvánék a hagyományokra építik a jövőt.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
Mi, svábok
Mi, svábok