Oldal kiválasztása

A New York Kávéház

Szerző: | 2021. június 21. | Fókusz | Címkék:

A New York Palota, ezen belül is a New York Kávéház több kort, több rendszert, több sorsfordító történelmi változást élt át. Mégis szinte mindig újjászületett, élet pezsdült benne, birtokba vették a kényelemre, otthonosságra vágyó művészek, kiválóságok és közemberek egyaránt.

A palota felépítésére egy amerikai biztosítótársaság, a New York Life Insurance Company adott megbízást Hauszmann Alajosnak, aki Korb Flóris és Giergl Kálmán közreműködésével tervezte meg az 1894. október 23-án megnyitott négyemeletes, eklektikus stílusú palotát és a földszintjén helyet foglaló kávéházat. A külső szobrok és szobordíszek, a kávéházi portált koronázó tizennégy faun alak Senyey Károly műve.

A New York Palota átadásával egy időben nyílt meg a földszinten a historizáló berendezésű New York Kávéház. Pazar belső tere szintekre és több, egymástól csavart oszlopokkal elkülönített térre tagozódik. A bejáratnál szökőkút várta a vendégeket, a termekben velencei csillárok függtek. A karzatra vezető lépcsőt bronzszobrok díszítették, a mennyezetfreskók pedig Mannheimer Gusztáv és Eisenhut Ferenc munkáját dicsérték.

Irodalmi kávéházi rangját csak akkor nyerte el, amikor 1900-ban Harsányi Adolf és fivére vette át a New York vezetését. A legendás főpincér, Reisz Gyula ingyen „kutyanyelvet”, hosszúkás jegyzetpapírt és itatóst is felszolgált az irodalmároknak. Itt volt a Pesti Napló szerkesztősége, itt gyűltek össze a Nyugat munkatársai, törzsasztala volt a kritikusoknak, és itt szerveződött meg a magyar film- és moziszakma is. Színházi bemutatók után itt gyűltek össze a szakma hírességei. Melegedni, étkezni és dolgozni jártak ide, de még kiállításaikat is itt szervezték.

1949 után a New York Kávéház egy ideig a Sportszerkereskedelmi Nemzeti Vállalat nagykereskedelmi raktáraként funkcionált. 1954-ben átkeresztelték Hungáriára, de újra megnyitott mint kávéház, ráadásul majdnem az összes újság szerkesztőségét és kiadóját betették az épület felső szintjeire, ezért aztán megkapta a Sajtópalota nevet is.

A rendszerváltást megelőzően hosszú ideig a Pallas Lap- és Könyvkiadó központja volt az épületben. Végül 2001 februárjában az olaszországi Boscolo-csoport vette meg a komplexumot, amely az épület teljes felújítása után, 2006. május 5-én nyitotta meg 107 szobás luxusszállodáját, illetve a földszinten az egykori pompát idéző New York Kávéházat.

A New York Kávéház ma

A felújítást és átadást követően az üzemeltetést az Eventrend Holding Kft. vette át, amely küldetése, a „Megvalósuló elképzelések” jegyében ismét az egyik legnépszerűbb kávéházzá varázsolta a létesítményt. A vendégek itt nem csak inni és enni tudnak, élményekhez is juthatnak, például egyedülállóként élő cigányzenét élvezhetnek az ide betérők a hét minden napján. A látnivalót főként a patinás épület minden egyes centiméterén felfedezhető szépség, különlegesség, luxus szolgáltatja, a többi élményelemet viszont az a profizmus, amely Szabó Csaba étterem-igazgató tudásán és elhivatottságán alapszik. Munkáját nagyban segítik kiváló és elismert munkatársai, többek között Wolf András séf és csapata, ők felelnek a felszolgált ételek és desszertek jelentette rendkívüli kulináris élvezetekért. Mögöttük pedig a támogató Eventrend tulajdonosok, Nagy Gábor, Kőrössy Zoltán és Váli Péter állnak.

Közös munkájuk eredményeként a 2011 óta „A Világ Legszebb Kávéháza” címmel büszkélkedő New York a modern budapesti vendéglátás egyik vezető alkotóműhelye lett. Nemcsak a magyar gasztronómia megújításán, az „Esszenciális Magyar Gasztronómia” megalkotásán, de a nemzetközi gasztronómiai trendek követésében is az élen jár. Az étlapon szereplő fogások mindegyike főként válogatott hazai alapanyagokból készül, amelyeket kiemelkedő termelők-tenyésztők állítanak elő. Hisznek az eredeti receptúrákban, ám ezeket olyan formában tálalják, amelyek szerintük a 21. században megállják a helyüket.

New York délutáni tea 2 főre

A New York Kávéház és a kultúra egymástól elválaszthatatlan fogalmak. 2013-ban indult el a New York Művész Páholy kulturális programsorozat, amelyet már több ezer néző tüntetett ki figyelmével, két New York Bárzongorista Verseny is lezajlott, amelyben ifjú tehetségek mutatkoztak be, és amelynek jóvoltából ismét zongoristák kaptak munkát a különböző kávéházakban, éttermekben, irodalmi pályázatokat hirdettek meg itt, és újraindult a törzsasztal-művészasztal program is.

Az Eventrend Holding céljai között nem kevesebb szerepel, mint Budapestet ismét a Kávéházak Fővárosává tenni.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">NQV</a>

NQV

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Nemzeti Értékek Könyvkiadó