Oldal kiválasztása

puli

Dr. Brauswetter Viktor mindene a puli

Dr. Brauswetter Viktor mindene a puli

„Elsősorban, mert magyar ember vagyok”

Bár századunkban egyre nagyobb a megbecsültsége az állatoknak, az emberek egyre inkább ragaszkodnak kutyájukhoz vagy macskájukhoz, sőt, igen sok család számára elképzelhetetlen az élet házikedvenc nélkül, mégis azt tapasztalhatjuk, hogy Magyarországon nagyon alacsony a pulitenyésztők száma. Mindössze körülbelül húsz tenyészet dolgozik a fajta fenntartásán, s ebből csupán négy olyan nagyobb tenyészet van, amely jelentősebb számban járul az állomány gyarapodásához. A feladat tehát nem kicsi.

Pamacs, a borivó puli

Pamacs, a borivó puli

A kutyák megérzik a nagy szívet

Öt felé néhányan csak futva érik el a buszt, s ez a mozgásforma éles vakkantással hozza elő a terelőösztönt. A szomszéd gyógyszertári raktár reggel nyolctól ad témát a kutyáinknak. Tízkor a kvaterkázó évődést a postás érkezésével indulatos, mélyről jövő, határozott, de legalább ellenséges ugatás váltja.

A hűség kutyája

A hűség kutyája

A puli az puli

Akinek volt szerencséje közelebbről is megismerkedni a fajtával, bizonyára tudja, hogy a pulinak mindene a munka. Ez nem is meglepő, hiszen hosszú fennmaradását minden bizonnyal annak köszönheti, hogy az évszázadok során mindig, minden pillanatban a gazdája kívánságát leste, dolgozott a fagyban, dolgozott a hőségben, dolgozott fiatalon és öregen, egyszóval keményen megdolgozott azért a megbecsültségért, ami ma övezi.