Oldal kiválasztása

pékség

A részletek diszkrét bájai

A részletek diszkrét bájai

Augusztus 20-án a G&D Cukrászda és Pékség balatonkenesei üzlethelyiségében jártunk

Amikor az ember Balatonkenese központjában egy erős lépcsőfellépéssel megérkezik a Szó ami Szó, hivatalosan G&D Cukrászda és Pékség ajtajához, akkor már csak tízen maradnak előtte a pultig. Ám ott már sokkal könnyebb türelmesnek maradni, mert az onnantól hallhatóvá váló, hangszóróból szóló, nagyon kellemes, halk zene is támogatja a várakozási idő múlását.

A tengelici pék hitvallása

A tengelici pék hitvallása

Kászpári Károly Frissten pékségéről

A szakmában eltöltött közel fél évszázad során Kászpári Károly szakmai hitvallásává nemesedett a kompromisszumok nélküli minőség. Legyen szó akár az egyszerű, mindennapi fehér kenyerünkről, a sokmagvas különlegességekről, a répás pur-pur kenyérről, vagy éppen a stollenről.

Guinness-rekord és költséghatékony működés

Guinness-rekord és költséghatékony működés

„Kenyérre mindig szükség lesz” – Csizmadia Lajos hitvallását özvegye élteti tovább

Egy törékeny asszony vette át a vállalkozás vezetését és kiállta a próbát, de Rózsika néni bevallja, hogy nem tudta volna megoldani a helyzetet gyermekei segítsége nélkül.

Sváb rozskenyér szívvel, lélekkel

Sváb rozskenyér szívvel, lélekkel

Ludwig Klára, a kiváló péknő

Ludwig Klára egyesíti a családi tűzhelyt életben tartó, a kenyeret mint szakrális ősi ételt sütő háziasszony rituális tevékenységét, és a pék(ség) ipari termelését. Mindenki örömére, hiszen a solymári sváb nagymama konyhájából gyerekként kiűzhetetlen Klárika felnőve kizárólag minőségi pékárut sütve építette fel üzlethálózatát, amit JÓkenyérnek nevezett el.

Magyarok kenyere

Magyarok kenyere

Történeti áttekintés

Kenyeres nemzet lévén, a közvélekedés szerint a kenyér „ősidők óta” a magyarok népélelme, elmaradhatatlan része a főúri, polgári, munkás és paraszt élelmezésnek.

A kézműves pékségek egyik magyarországi úttörője

A kézműves pékségek egyik magyarországi úttörője

A Brótpékség tulajdonosa és pékmestere elkötelezettje a minőségnek

A kézműves péktermékeknek harmonikusabb, selymesebb az íze. Idő kell, hogy kialakuljon a saját aromája, ezért nem kell mesterségesen siettetni a folyamatot. A pékek a gépek helyett a kezükkel dolgoznak, így formálják a kenyereket, a bajor perecet, és még a kiflit is kézzel sodorják.

Kenyértörténet kenyérhéjban

Kenyértörténet kenyérhéjban

Az évezredes ételútitárs

Az írásbeliség előtti időkig ugyan vannak nehézségeink a kenyértörténelem feldolgozásával, ám a régészeti kutatások eredményeiből és a természeti népekben itt-ott még továbbélő ősi hagyományok tanulmányozásából viszonylag jól összerakható az az évezredes fejlődési folyamat, amely a mai értelemben vett kenyér sütéséhez vezetett.

Aranyhegy folyékony aranya

Aranyhegy folyékony aranya

Bemutatkozik a Lehmann Sörfőzde

Ahogy a pékségük őrzi a tradicionális, hazai ízeket és recepteket, úgy a sörfőzésben is megpróbálták a kisüzemi módszert.