Oldal kiválasztása

patika

Patikusok

Patikusok

A gyógyszerészeknek azt tanítják, hogy bárki követhet el hibát, csak épp ők nem

A patikusok jó emberek. Tiszták, ápoltak, alaposak és az átlagembernél óvatosabbak. Némelyiküknek aztán túl sok is ez a sok jó, ez a sok korlát, ők kedélyes iszogatással, kvaterkázással tompítanak a munkakör feszültségén.

Kazay Endre, a polihisztor

Kazay Endre, a polihisztor

Még 25 éves sem volt, amikor szülővárosában kiadta ezt az enciklopédikus művet, amit még gyakornokként kezdett írni

„Kazay sorsa volt, hogy mindenki elismerte zsenialitását, sokoldalú tudása meglepő erkölcsi sikereket aratott, de segíteni a világon senki sem segített rajta. Otthagyták elpusztulni Vértesacsán, ebben a sárba vesző sváb faluban, ahol még egy közepes lateiner ember életnívójához szükséges anyagiakat sem tudta soha megkeresni.”

Harsányi János, a közgazdász és filozófus

Harsányi János, a közgazdász és filozófus

Az 1994. évi közgazdasági Nobel-díjat a részlegesen informált játékokról írt munkájáért nyerte el

1964-től a Kaliforniai Berkeley Egyetemen lett professzor. Játékelméleti modelleket dolgozott ki gazdasági és szociológiai problémák megoldására. Négy könyve és közel száz tudományos dolgozata jelent meg. Az 1994. évi közgazdasági Nobel-díjat a részlegesen informált játékokról írt munkájáért nyerte el. Módszere a matematikai közgazdaságtan általános kutatóeszközévé vált.

Görgey Artúr, a Patikárius

Görgey Artúr, a Patikárius

A korszak legmagasabb tudományos szintjét elérő tanulmányában világelsőként mutatta ki a kókuszdióolajban a pichurinsavat

Minden különös sorsnak megvan a maga oka. Görgey Artúrt (1818–1916) tábornoktársai Patikáriusnak nevezték, mivel komoly érzéke volt a vegyészethez, Kossuth egyenesen a méregkeverőt látta benne. S mindenki ugyanazt a tartózkodó, magányos embert.

Interjú Temesvári Mártával

Interjú Temesvári Mártával

„Több kötet társszerzője lettem, s van saját ötletből született könyvem is”

Mindig imádtam olvasni. Anyukám erőszakkal vette ki a könyveket a kezeimből éjjelente, mert alvás helyett is csak olvastam volna. A versek, regények szeretete miatt lettem valószínűleg újságíró. Nem akartam soha oknyomozó lenni, gazdasági bűncselekményeket feltáró riporter, avagy politikai szakértő. Engem a pozitív dolgok érdekelnek. A legszívesebben portrékat írok, s arra törekszem, hogy minél több emberhez eljussanak a jó hírek is, melyek feltöltenek energiával, hittel, s erőt adnak a jövőhöz.