Oldal kiválasztása

kézműves

„Letépem ezt a hangaszálat”

„Letépem ezt a hangaszálat”

Az ősi hagyomány alapján ma egy kis glasgow-i sörfőzdében állítják elő a Fraoch Heather Ale sört

Az ősi hagyomány alapján ma egy kis glasgow-i sörfőzdében állítják elő a Fraoch Heather Ale sört. A régi recept véletlenül került elő: egy asszony vitte be a gael nyelvű, 17. századi irományt 1986-ban Scott és Bruce Williams boltjába, ahol többek között a házi serfőzéshez árultak eszközöket.

Esküvői tortadivat, avagy Két emelet boldogság

Esküvői tortadivat, avagy Két emelet boldogság

Az édesség mindig is elmaradhatatlan kísérője volt a nagy ünnepeknek

Évezredekkel ezelőtt is nassoltak az emberek, ha mást nem, zamatos gyümölcsöket vagy ősszel szárított datolyát, a ráérős lakomák után. Nem volt kivétel ezalól a párok egybekelése sem, hiszen egy új család született.

Pierre Cukrászat

Pierre Cukrászat

Egy csipet Franciaország a Duna menti kis faluban

A megrendelői igények folyamatos ébrentartása érdekében a már befutott, különleges desszertkínálatot kiegészítendő évente minimum egyszer új kollekcióval lepi meg a cukrászmester a sütemények szerelmeseit.

Sörténelem

Sörténelem

Időrendben a nemes nedűről

A chicagói sörlázadást az váltotta ki, hogy a város új polgármestere – korát messze megelőzve – szesztilalmat írt elő a vasárnapokra. A város akkori, harmincezres lakosságának 71%-át adták ki az írek és a németek. Mindkét nép szépen ivott, a németeknek saját serfőzdéik is voltak. Nem törődtek a rendelettel, de a hatóságok erősködtek. A sörisszák a nyilvánvalóan idióta rendeletet vissza akarták vonatni, szó szót követett a bíróságon, azután a husángok vették át a főszerepet.

Szó, ami Szó!

Szó, ami Szó!

Az országtortákat alkotó G&D Kézműves Cukrászda

A fiúk úgy tapasztalják, hogy a hazai gasztronómiában valóságos forradalom zajlik. Az éttermek üzemeltetői, illetve a borászok és a pálinkafőzők éreztek rá először a változás szükségességére, de az utóbbi években már a hazai cukrászatoknál is egyre több helyen szabadulnak a mesterséges adalékoktól, igényesek az alapanyag-választásban, és komoly fejlesztéseket hajtanak végre a konyhatechnikában is.

„Zöldségeket” beszélünk…

„Zöldségeket” beszélünk…

Főszerepben a tonkabab, spárga, cékla, spenót

Bizonyos zöldségek és gyümölcsök egyaránt alkotórészei lehetnek a sós és édes előételeknek, főételeknek és desszerteknek. Újabban pedig, az ételallergiák nagy fokú elterjedésével – vagy inkább felfedezésével, hiszen ki tudja, hogy száz éve ki, milyen érzékenységben szenvedett – egyes zöldségek új szerepben mutatkoznak meg.

Mayer Márton, a divatos konzervatív

Mayer Márton, a divatos konzervatív

Biztos lábakon a kitaposott ösvényen

Mayer Márton köztudottan a maga makacs szelídségével készíti a borait. Nem nagyon érdeklik a divatok, nem kapkod, nem is hangoskodik.

Magyarok kenyere

Magyarok kenyere

Történeti áttekintés

Kenyeres nemzet lévén, a közvélekedés szerint a kenyér „ősidők óta” a magyarok népélelme, elmaradhatatlan része a főúri, polgári, munkás és paraszt élelmezésnek.

A kézműves pékségek egyik magyarországi úttörője

A kézműves pékségek egyik magyarországi úttörője

A Brótpékség tulajdonosa és pékmestere elkötelezettje a minőségnek

A kézműves péktermékeknek harmonikusabb, selymesebb az íze. Idő kell, hogy kialakuljon a saját aromája, ezért nem kell mesterségesen siettetni a folyamatot. A pékek a gépek helyett a kezükkel dolgoznak, így formálják a kenyereket, a bajor perecet, és még a kiflit is kézzel sodorják.

Minőség, élvezet, mérték

Minőség, élvezet, mérték

Tóth János szívügyének tekinti a kézműves söröket

Jánosnak tetszett a hazai sörfogyasztók nyitottsága, a kísérletezésben rejlő lendület, az új ízek felfedezése. Ez érlelte meg benne a gondolatot, hogy maga is sörfőzdét vezessen, söröket készítsen saját ízlése szerint. Az odáig vezető út persze távolról sem volt ilyen egyszerű.