Oldal kiválasztása

gasztrotörténelem

Pincefalvak: az emlékezet erődei

Pincefalvak: az emlékezet erődei

A hazai pincefalvak feltérképezése, történetük egységes feldolgozása az egyik közös adósságunk

A pincefalvak önálló rend szerint élték életüket. Ide a faluból csak a férfiak jártak ki, akik egymás segítése mellett egymás borainak megismerésében is számíthattak a közös értékek vállalására. A pincében tartott vallási vagy világi ünnepek a közösség megtartó erejét fokozták.

Dongák

Dongák

„A jó borhoz kell egy csók a fától”

A németek ismerik azt a közmondást, hogy „Minden jó bor kíván egy csókot a fától”, ami azt jelenti, hogy a hordónak adnia kell valami pluszértéket, de ennek olyannak kell lennie, mint a csók. Határozott csókot ad a barrique, más nevein újfás, kishordós érlelés. A kiégetett tölgyfa kap itt szerepet.

A történeti borvidékekről

A történeti borvidékekről

A Kárpát-medence 500 méter tengerszint alatti területének egésze alkalmas szőlőművelésre

Mint tudjuk, ma 22 borvidéket különböztetünk meg, s a föntebb bemutatottak alapján mindegyiknek jogában állhatna használni a „történeti” jelzőt.

Magyar földbe magyar búzát

Magyar földbe magyar búzát

A kenyér hazai fejlődéstörténete párhuzamos Európa más országaiban, főleg a mediterrán vidéken befutott pályájával

A martonvásári központ már eddig is bizonyította alkalmazkodóképességét, s bármilyen igény merül fel a hazai termesztők részéről, azt ki tudják elégíteni.