Oldal kiválasztása

cukrászat

A Csaba szelet története

A Csaba szelet története

A népszerűsége csúcsán lévő süteményből naponta akár kétezer szeletet is gyártottak

A Csaba szelet Békéscsaba, de nyugodtan mondhatjuk, hogy Békés megye ikonikus, prémiumkategóriás, csak a régióban gyártott, rendkívül népszerű süteménye volt.

Esküvői tortadivat, avagy Két emelet boldogság

Esküvői tortadivat, avagy Két emelet boldogság

Az édesség mindig is elmaradhatatlan kísérője volt a nagy ünnepeknek

Évezredekkel ezelőtt is nassoltak az emberek, ha mást nem, zamatos gyümölcsöket vagy ősszel szárított datolyát, a ráérős lakomák után. Nem volt kivétel ezalól a párok egybekelése sem, hiszen egy új család született.

Grófnőktől a gazdasszonyokig

Grófnőktől a gazdasszonyokig

Hatvany Lili bárónő receptjeiből szemezgetünk

Az úri és polgári háztartásokban dolgozó szakácsnők és cselédek később hazavitték tudásukat a falujukba, és így a bonyolultabb konyhatechnikai eljárások és fogások lassan elterjedtek az egyszerű háztartást vivő falusi portákon is. Igaz, némely alapanyag hiányzott az ínséges időkben, de az ügyes gazdasszonyok mással pótolták.

Monarchia és édes élet

Monarchia és édes élet

Királyi paloták édes élete, avagy Sisi vonalai

Az Osztrák–Magyar Monarchia nemcsak történelmünkben volt meghatározó korszak, de cukrászművészetünkben is, függetlenül a politikai viharoktól, vagy attól, hogy éppen a csendesebb, kiegyezéses korszakot éltük-e meg. A bécsi cukrászdák és kávéházak innovációi hamar átszivárogtak magyar területre, ahogy a hazai sütemények is útra keltek némi módosítással Bécsbe.

A cukrászda a szeretetről szól

A cukrászda a szeretetről szól

Három évtized óta Nándori módra

Nándori László koncepciót alkot, és aszerint kertészkedik. Ugyanígy viszi a cukrászdáját, a folyton szövődő koncepciói szerint. A kedvelt és sűrűn látogatott pesti, belvárosi cukrászdából így lett díjhalmozó, a szó eredeti értelmében rekreatív és klasszikus műhely.

Szó, ami Szó!

Szó, ami Szó!

Az országtortákat alkotó G&D Kézműves Cukrászda

A fiúk úgy tapasztalják, hogy a hazai gasztronómiában valóságos forradalom zajlik. Az éttermek üzemeltetői, illetve a borászok és a pálinkafőzők éreztek rá először a változás szükségességére, de az utóbbi években már a hazai cukrászatoknál is egyre több helyen szabadulnak a mesterséges adalékoktól, igényesek az alapanyag-választásban, és komoly fejlesztéseket hajtanak végre a konyhatechnikában is.

Édes Kiegyezés

Édes Kiegyezés

Különleges és újító csapatmunka

Az „Édes Kiegyezés” kollekciót a Budai Várban található Szamos Cukrászdában mutatták be, ahol közel 40 újságíró volt kíváncsi erre az újszerű kezdeményezésre.

„Zöldségeket” beszélünk…

„Zöldségeket” beszélünk…

Főszerepben a tonkabab, spárga, cékla, spenót

Bizonyos zöldségek és gyümölcsök egyaránt alkotórészei lehetnek a sós és édes előételeknek, főételeknek és desszerteknek. Újabban pedig, az ételallergiák nagy fokú elterjedésével – vagy inkább felfedezésével, hiszen ki tudja, hogy száz éve ki, milyen érzékenységben szenvedett – egyes zöldségek új szerepben mutatkoznak meg.

Drogisták, cukrászmesterek, mesteri írók

Drogisták, cukrászmesterek, mesteri írók

A drogista és a cukrászipart sok közös vonás jellemzi

Ma, amikor viszonylag világosan látjuk a kémiai alapon gyártott gyógyszerek és a sok esetben fűszerként is használt, de egyebekben gyógyhatású növények és növényi kivonatok közötti különbséget, nehezen tudjuk elképzelni, hogy például a fahéj, a szegfűszeg vagy a csillagánizs egy évszázaddal ezelőtt valahol az ismeretlenség, a fűszer és a drog közös határterületén mozgott.